Forums VOULUNTEERS Volunteering organisations in different countries Bulgaria Доброволчеството в България

Viewing 1 post (of 1 total)
 • Author
  Posts
 • #470 Reply
  fsursum
  Participant

  Доброволчеството в България – защо, къде и какво

  Доброволчеството в България е една от темите в Гид на Новодошлия – дигитална платформа, която предоставя обективна информация и съдържание на всички хора Тук или Там, които ценят връзката с България.

  TimeHeroes е най-голямата платформа за доброволчество в България. Вече пет години свързва хора, които искат да помагат, с каузи, които имат нужда от подкрепа. TimeHeroes е мостът между двете групи, единственото място, което публикува информация за всички актуални доброволчески инициативи в България.

  Към юни 2017 година на timeheroes.org са публикувани близо 1300 инициативи, получили помощ от над 35 000 доброволци в 159 населени места в България. На TimeHeroes можеш да се включиш в доброволчески мисии, както от разстояние, така и на терен.

  Статията е написана от нашите партньори от TimeHeroes. Те могат да ти помогнат да намериш каузите, които ще правят деня ти по-смислен и усмихнат.
  Доброволчество
  Как се превежда на български “to give back to society”? Май нямаме устойчиво словосъчетание, но нека изпробваме границите на думата доброволец.

  Първо, това е горда дума. Тиха, но голяма.

  Доброволецът е героят на днешния ден.
  Човекът, който не чака някой друг да подаде ръка, някой друг да свърши работата и някой друг да оправи положението. Неговите граждански настройки вибрират на друга честота и смущават ефира на статуквото. Това е човекът, който иска да разбърника средата и да я подбутне малко, за да се види какво има зад ъгъла.

  Това си ти, който четеш това.
  Твоите умения, време, труд и сърце са нужни и безценни в много, много каузи. Всяка от тях променя света и всяка от тях ще те отведе в паралелен свят, който често остава невидим. Или пък точно обратното – шества по новините с огромни заглавия.

  Виж по-долу нашия кратък Гид на търсача на каузи или влез за пълни подробности на TimeHeroes.org – най-голямата платформа за доброволчество в България, която ще те свърже директно с организациите, които търсят гражданска подкрепа за своите мисии.

  Преди това обаче искаме да обърнем думата доброволец и от другата страна, защото там се крие едно не по-малко важно изречение:

  Доброволецът помага на другите, но и на себе си.
  Даваме ти само три факта за отскок, останалите така или иначе ще ти се случат.

  Доброволчеството ще те срещне с нови, интересни и суперсмислени хора. Ще ти даде поле да изпробваш собствените си възможности и да усъвършенстваш универсално приложими умения – работа в екип, комуникация, изобретателност. Включи го в CV-то си и всеки потенциален работодател моментално ще знае за теб, че си инициативен, активен и човек с позиция.

  Последен въпрос. Как да избереш на коя от всички възможни каузи да посветиш времето си? Просто чуй сърцето си. Само то знае.

  <strong class=”text-strong”>Ако си в България:
  Да нахраниш гладен. Включи се в социална кухня за бедни или сортирай дарени храни за хора в нужда.
  Да промениш съдбата на дете от дом. Помагай с уроците на хлапетата и – най-важно от всичко, стани им истински приятел.
  Да погалиш куче от приют. Потичай, поиграй и почеши зад ушите приятелчетата от местния приют. Така увеличаваш шанса им да бъдат осиновени.
  Да спасиш природата. Почисти боклука от любимия си плаж, планина или градинка. Засади дърво. Пази гнездата на египетския лешояд.
  Да съживиш градско пространство или обезлюдяващо се селце. Винаги има нужда от баш майстори и бояджии.
  Да случиш фестивал. Кино, музика, литература, спорт или въобще всичко, на което досега си бил просто зрител, става пъти по-велико когато влезеш зад кулисите.

  <strong class=”text-strong”>Ако си в чужбина:
  Да предадеш нататък. Превеждай безплатни уроци от световни образователни платформи.
  Да стоплиш бездомен. Изплети шапка, шал или ръкавици за хора от улиците на България.
  Да дадеш шанс за живот. Бъди местен гид и преводач на българи, дошли за лечение в чужбина.

  За пълни подробности, връзка с организаторите на мисиите и още много различни каузи – влез на TimeHeroes.org

Viewing 1 post (of 1 total)
Reply To: Доброволчеството в България
Your information: